Ποιόν επεξεργαστή να διαλέξω για τις ανάγκες μου;

cpu upgrade

Όταν φτιάχνουμε ένα καινούριο σύστημα, αναβαθμίζουμε αυτό που έχουμε ή ψάχνουμε για refurbished, ο επεξεργαστής είναι από τα σημαντικότερα κομμάτια. Όμως τι ταιριάζει στη χρήση που κάνω και ποιόν επεξεργαστή να διαλέξω για τις ανάγκες μου;

Στον κόσμο της πληροφορικής, των υπολογιστών, ακόμα και των κινητών συσκευών μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις αφορά τι επεξεργαστή, ή αλλιώς CPU, θα “φοράει” το καινούριο μηχάνημα που θα αγοράσουμε. Στην περίπτωση των κινητών ή των tablet οι επιλογή είναι εξ’ ίσου σημαντική, όμως σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το ερώτημα που όλοι, από τον απλό χρήστη που δουλεύει μόνο office και email μέχρι τον έμπειρο pc builder, έχουν αναρωτηθεί κάποια στιγμή. Ποιόν επεξεργαστή να διαλέξω για το καινούριο μου PC;

Σίγουρα, μπορούμε απλά να αγοράσουμε τον ακριβότερο που αντέχει η τσέπη μας! Όμως πέρα από το λεγόμενο futureproofing κάποιες φορές το ποσό που γλυτώνουμε μπορεί να πάει σε άλλα εξαρτήματα. Μια καλύτερη κάρτα γραφικών αν παίζουμε απαιτητικά παιχνίδια, περισσότερη μνήμη αν ασχολούμαστε με επεξεργασία εικόνας και βίντεο κ.ο.κ.

Ευτυχώς υπάρχουν αρκετά online εργαλεία στη διάθεσή μας. Ένα από αυτά είναι το CPU mark από την Passmark, το οποίο είναι μια μέτρηση την οποία υποβάλλουν οι χρήστες μέσω της benchmark σουίτας PerformanceTest (αυτή τη στιγμή είναι στην έκδοση 11). Προσοχή, δεν την μπερδεύουμε με το UserBenchmark, το οποίο θα πρέπει πάση θυσία να αποφεύγετε καθώς είναι φουλ παραπλανητικό! Υπάρχουν πολλά ακόμα εργαλεία αλλά με αυτό θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο, μια και είναι ίσως η πιο δημοφιλής μέτρηση που επεκτείνεται από server μέχρι mobile CPUs, με κυριολεκτικά χιλιάδες επεξεργαστές στην βάση δεδομένων της. Μπορείτε να συγκρίνετε και επεξεργαστές για το επόμενο κινητό σας, αλλά εκεί οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το geekbench.

Το CPU mark είναι ένας αριθμός από το μηδέν μέχρι το άπειρο, ο οποίος φυσικά δεν είναι η απόλυτη ένδειξη του αν ο επεξεργαστής αξίζει ή όχι, αλλά είναι αρκετά ενδεικτικός της επεξεργαστικής ισχύος της CPU που μας ενδιαφέρει.

Σε αυτή τη σελίδα υπάρχει η πλήρης λίστα των επεξεργαστών και μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένη αναζήτηση από το κουτάκι στο επάνω μέρος της σελίδας. Ωστόσο μπορούμε να βρούμε αυτό που μας ενδιαφέρει και με μια απλή αναζήτηση Google “ΧΧΧΧΧΧΧ benchmark” οπού ΧΧΧΧΧΧΧ ο επεξεργαστής. Συνήθως τα αποτελέσματα από το www.cpubenchmark.net είναι ανάμεσα στα πρώτα 5.

Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέτρηση θα δώσουμε κάποια παραδείγματα χρήσης για να σας βοηθήσουμε στην επιλογή του επεξεργαστη που πιθανότατα ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Τα σενάρια χρήσης ενός υπολογιστή είναι πάρα πολλά και οι συνδυασμοί αυτών ακόμα περισσότεροι. Τα παραπάνω είναι τα βασικά έτσι ωστέ να πάρετε μια ιδέα για να ξεκινήσετε την αναζήτηση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: